Tweedehands

Dé gratis verkoopsite gericht op particulieren

GUSTAVE FRANCISCUS DE SMET '' BOER MET PAARD

Prijs: € 750,-

126 keer bekeken • Status: Actief

GUSTAVE FRANCISCUS DE SMET '' BOER MET PAARD "" OLIEVERF OP PANEEL

 

Gustave Franciscus De Smet '' Boer met paard "" olieverf op paneel 14 x 20 cm

Smet, Gustave de werd in België geboren. Aan het begin van de Eerst Wereldoorlog, 1 augustus 1914, Gustave de Smet en zijn fanilie, vergezeld met zijn vriend Frits van den Berghe, vertrokken zij naar Amsterdam. Hij liet een groot aantal schilderwerken bij zijn broer in Gent achter. In die tijd schilderde hij in luministische stijl in een post-impressionistische vorm. De invloed van de Amsterdamse kunstenaars was enorm. De Haagse school periode was aan zijn einde en de nieuwe moderne invloed van de Franse fauvisten vond langzaam zijn weg naar Amsterdam, met als voorbeeld de schilders Leo Gestel, Jan Sluijters en Le Fauconnier. Gestel in het bijzonder introduceerde De Smet in de kunstenaarskringen van Amsterdam. In 1914 Le Fauconnier vestigde zich in Nederland en werkte in Bergen waar hij samen met Van Gestel de Bergense School stichtte. De Smet werd sterk beinvloed door de bruine en donkere kleuren van de Bergense School.

In Blaricum was inmiddels een enclave van Belgische vluchtelingen ontstaan. De meesten konden en wilden, vanwege hun Vlaams activisme een hun afkeuring voor de Belgische kunstpolitiek, niet naar hun vaderland terugkeren Vanaf augustus 1916 vestigde hij zich met zijn vrouw Gusta Blaricum. Rond 1918 werkte hij regelmatig in de vissersdorpen Huizen en Spakenburg aan de Zuiderzee. Hij ontmoette Jozef Cantré en die leerde hem het houtsnijden. Zijn eerste eenmanstentoonstelling in in België in 1920 in de galerie "Le petit Centaure" bestond hoofdzakelijk uit onderwerpen met Nederlandse gondslag.Onlangs werd een van zijn werken 'De Brink in Laren' door het Singer Museum aangekocht. In 1923 Keerde hij definitief naar België terug. Hij overleed in 1943 te Deurne, België.

Gustave Franciscus De Smet was een Vlaams kunstschilder. Samen met Constant Permeke en Frits Van den Berghe behoort hij tot de grote drie van het Vlaamse expressionisme. Hij signeerde zijn werken vaak met Gust. De Smet. Geen coa

Geboren: 21 januari 1877, Gent, België

Overleden: 8 oktober 1943, Sint-Martens-Latem, België

Periode: Expressionisme

Opleiding: Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Gent

 

Reageer nu!

Contact-informatie

( Particulier )
5 jaar actief op Tweedehands.net
Bekijk alle advertenties

Amsterdam
(Noord-Holland, Nederland)
  • 1 / 4
  • 2 / 4
  • 3 / 4
  • 4 / 4

Opties voor deze advertentie

Advertentie van Tweedehands.net
Favorieten (0)