Tweedehands

Dé gratis verkoopsite voor Nederland en België!

kunst

Panorama van Köln, 3,40 mbreed

Prijs: € 120,-

112 keer bekeken • Status: Actief

  • Staat:
  • Goede staat

Panoramisch zicht van de stad Keulen in 1531, facsimile in steendruk naar de originele houtsnede van Anton Woensam(Anton von Worms 1492-1541), bestaande uit 4 naast elkaar gelijmde vellen van h.: 57,5 cm op ong. 85 cm br., totale beeldbreedte: 339,5cm. De vellen overlappen mekaar met 2 cm en meten totaal ong. 353x75cm Papier wat vergeeld, een vochtvlek en kleune herstelling onderaan het linkerdeel,quasi onzichtbaar.

Voor de herstelling werd een strook van de linkerrand gebruikt.Verder goede staat.

De kleurverschillen tussen de onderdelen, zichtbaar op de foto zijn te wijten aan de montage van de onderdelenen zijn niet te zien op de echte kaart.

Gemonteerd op een groot paneel kan dit een indrukwekkend decor vormen in de woning of bureau.

HISTORIEK

De originele druk werd als een geschenk voor de keizer Ferdinand I bedacht en werd hem na zijn verkiezing als Rooms-Duitse koning op 5 januari 1531 overhandigd in de nog onvoltooide kathedraal. Drukker Quentell bood het werk zowel Karel V en Ferdinand I. persoonlijk aan.

Het bestond uit negen houtsneden.

De ontvanger moest de vrije keizerlijke stad Keulen  goed in het achterhoofd houden.  

Op dat moment is Keulen met 30.000 inwoners na Nurenberg de tweede grootste stad in het Heilige Roomse Rijk, wat duidelijk gemaakt werd door Woensams monumentaal werk. Het panorama overtrof in grootte en topografische nauwkeurigheid de eerder gepubliceerde stadsgezichten van Keulen en is Woensams hoofdwerk. 

Op 1 februari 1531, werd een tweede druk met volledige tekst gemaakt.  Na Woensams dood kwam in 1557 een tweede editie uit. Johann Jakob Merlo heeft in 1864 Woensams werk algemeen toegankelijk gemaakt dmv diepdruk. Het origineel is in de kupferstichkabinett Berlijn(Kabinet voor kopergravure) uitgegeven. 

Een fotografische reproductie van de Keulse lithografische instelling Th. Fuhrmann uit 1898 wordt bewaard in het Keulse Stadsmuseum  en het Historisch Archief van Keulen.

zie: Kölner Stadtansicht von 1531https://de.wikipedia.org/wiki/K%C3%B6lner_Stadtansicht_von_1531#Vorgeschichte

Verpakt in ronde kartonkoker; Verznding Bpost of UPS-Kiala

Reageer nu!

Contact-informatie

( Particulier )
8 jaar actief op Tweedehands.net
Bekijk alle advertenties

Kuurne
(West-Vlaanderen, België)
Tel: +32(0)56320771

Opties voor deze advertentie

Advertentie van Tweedehands.net
Favorieten (0)